Het Clownsparadijs

Le Paradis des Clowns.

en groupe!,kl

Het Clownsparadijs… het land van heb je ooit en raad eens wat…
Jezelf (en anderen) verrassen, op reis in de wereld van verwondering, nieuwsgierigheid en ongekende mogelijkheden.
Op zoek naar je eigen gekte, bizarre invallen durven volgen, je kreativiteit vrijgeven.
Een avontuur op ongebaande paden, met de lichtheid en openheid van de clown.

 Ik heb de perfecte plek gevonden om een week lang onszelf onder te dompelen in dit alles.
Een terrein van een kunstenaar, met overal gekke kunstwerken, trapjes, hoekjes, speelplekken en zelfs een zwembadje!
Met waanzinnige uitzichten, superleuke, knusse appartementjes (één in de vorm van een kikker), in de allermooiste streek die ik ken.

Ik stem de inhoud van de week af op de samenstelling van de groep. We gaan in elk geval heel veel spelen, vooral heel veel buiten op alle bizondere plekjes van het terrein.

Wat mogelijk aan de orde kan komen:

Om jezelf vrij te kunnen geven dien je goed geworteld te zijn in jezelf. Uit je hoofd, in je lijf, dan komt de stroom vanzelf vrij. We zullen daarom onze dagen meestal beginnen met meditatie en fysieke oefeningen.
– Om met die
vrijkomende stroom te spelen, hem te richten, doen aanzwellen, rustig laten kabbelen of klaterend naar beneden te laten storten, hebben we technieken nodig. We besteden daarom ook tijd aan clownstechnieken als incasseren, spelen met emoties, fysieke impulsen volgen, scheiden van voelen, denken en handelen etc.
– Vervolgens  komen we tot
spelimprovisaties met elkaar, weten wanneer jij de ‘lead’ neemt en wanneer je meer dienstbaar bent aan de anderen etc. We werken met groepsoefeningen, afstemming, ritme timing en dynamiek.
– De spel improvisaties worden kleurrijker, spannender, grappiger, interessanter. We verkennen de
diepte en eigenheid van onze clowns en onderzoeken hun motoriek, fysieke taal, stemgebruik. En dan gaan we   grasduinen in bergen met kleding, schoeisel en attributen, om te komen tot een kostuum dat de kracht van jouw clown ondersteunt.
– En met dit alles gaan we
veel spelen, zowel binnen, in de onconventionele atelier/werkruimte als buiten, met de inspiratie van het prachtige landschap.

En in elk geval sluiten we de week af met een presentatie  voor mensen uit het dorp en andere belangstellenden en een spetterend frans feest!

Iedereen is welkom, met of zonder clownservaring!

buiten werken

reactie van een cursiste na de clownsweek:

Afgelopen mei volgde ik in Zuid-Frankrijk bij Els Jansen het Clownsparadijs. Het atelier van Daniel is echt een magnifieke plek om te clownen. Wat een inspirerende plek!
Els weet spel- beweging- en dansoefeningen op een logische manier te combineren, waardoor je organisch, makkelijk en gedurfd gaat spelen. De muziek die ze hiervoor uitkiest, vind ik heel passend en raakte mij keer op keer.  Ook het spelen met attributen was een eyeopener, bijvoorbeeld hoe kun je een emotie als verdriet uitdrukken in een bezemsteel. Zo fijn en heerlijk om te doen
ik vind bij Els echt vakmanschap. Ze leerde me hoe je in balans blijft. Hoe je je eigen proces volgt, zonder je in je emoties te verliezen. Hoe je helemaal in het moment kunt zijn, zodat je je steeds meer durft te openen. Daarnaast is ze een integer, humorvol en liefdevol mens.
Ik ben sindsdien blijmoediger. Haar lessen hebben iets in mij bestendigd wat zeer waardevol is.
                    

Data: 11 t/m 18 mei 2024

De reis naar het zuiden is heel goed per trein te doen, vanuit Brussel rijd er een TGV maar Montpellier die er maar 5 uur over doet. In Montpellier kan je opgehaald worden van het station. Overleg even met mij over de tijden als je weet hoe je wilt reizen

Prijzen nog niet precies bekend, zullen ergens tussen de 800,- en 860,- liggen voor volpension
Plaats: Cantagal (zie www.cantagal.com), les Salces, zuid Frankrijk (ter hoogte van Montpellier, zo’n 60 km oostelijk landinwaarts)

 Plan deze week vrij in je agenda, het is echt een droomplek daar…!

Aanmelden of meer info; mail naar els_jansen@online.nl of bel Els Jansen: 0031 631782337

carotte zwaait

Tot ziens op Cantagal!