visie

De visie van Tools for Fools op clownerie

Een goede clown is eigenlijk een levenskunstenaar. Hij is ontvankelijk en onbevooroordeeld.  Hij hecht niet aan verleden en heeft geen omlijnde beelden over de toekomst. De wereld ligt volledig open, niets is van te voren bekend, alles is een verrassing. Hij staat met lege handen, maar hij heeft zijn zintuigen en zijn hart open en reageert impulsief, in het moment op wat hij meemaakt. Hij is volkomen transparant en eerlijk en heeft geen dubbele agenda. Hij heeft geen vast doel en daarom heeft hij niks te verliezen. Een clown is steeds aanwezig in het hier en nu en geeft zichzelf volledig in ieder moment.

Een clown is een voelend wezen, veel meer dan een denkend wezen. Hij volgt meer zijn hart dan zijn hoofd.  Hij laat zijn binnenkant zien en trekt geen harnas op.

En een clown is een communicerend wezen, hij is voortdurend in interactie, met het publiek, met zijn maatjes, met de wereld om hem heen. Hij laat binnenkomen wat hij ziet, hoort, ruikt en voelt, neemt de tijd om te voelen wat dat met hem doet en geeft vervolgens uitdrukking aan zijn reactie hierop. Niets wordt genegeerd of ontkend. Een clown zegt overal ja op, op alles wat hij ontmoet in de buitenwereld en op alles wat opwelt uit zijn binnenwereld.

 En een clown is een fysiek wezen. Hij voelt niet alleen, hij geeft ook expressie aan wat hij voelt. En dat doet hij met zijn hele lijf, zijn verdriet wordt zichtbaar in hoe hij met zijn voeten beweegt, zijn schouders drukken zijn blijdschap uit, zijn billen glimmen van verliefdheid. Hij is creatief, inventief, kleurrijk en divers in hoe hij zich uitdrukt. Hij gebruikt niet alleen zijn hele lijf maar ook zijn stem, zijn omgeving, de dynamiek met het publiek en zijn clownsmaatje, zijn attributen, zijn kostuum, alles wat maar mogelijk is, om zichzelf zo helder mogelijk en zo genuanceerd mogelijk uit te kunnen drukken. Hij stoort zich niet aan conventies, laat zich niet leiden door normen en waarden en geeft open en vrij vorm aan wat er in hem omgaat.

 Deze kwaliteit maakt clownerie interessant als theatervorm. De clown drukt iets uit wat wij allemaal kennen, maar heeft een veel breder scala aan middelen tot zijn beschikking als wat wij normaal in ons dagelijks leven hebben. Dat maakt hem boeiend, grappig en mooi om naar te kijken.

 Werken met clowns is een prachtige reis in jezelf maken. Je komt op plekken in jezelf waar je nog nooit eerder bent geweest, doet dingen die je nooit eerder hebt gedaan, verzint dingen waar je nog niet van hebt durven dromen.

Het is spannend, soms onthutsend, het vraagt de bereidheid om heel eerlijk naar jezelf te kijken, maar het is vooral bevrijdend en ontzettend leuk, en de kracht van de humor en de zelfrelativering van de clown maken zelfs de moeilijkste etappes van deze reis licht en zeer goed behapbaar.