Spelen om te Helen

Een hoopvolle driedaagse tussen kerst en oud en nieuw.

Er gebeurt veel in de wereld wat me raakt, elke dag kopt het nieuws met nieuwe oorlogen, klimaatrampen, verlies aan biodiversiteit, noem maar op. Zoveel dat het vaak overweldigend voelt en het niet eenvoudig is er een goed antwoord op te vinden.

Ik ben al langer geinspireerd door het boek van Joanna Macy: Actieve Hoop, hoe de chaos onder ogen te zien met onvermoede veerkracht en creativiteit,

Dit boek gaat over hoop. Joanna nodigt je uit na te denken over hoe de toekomst eruit ziet waar jij op hoopt, waar je naar verlangt. Wat wens je, voor jezelf, voor je naasten, voor de planeet met al haar bewoners. En hoe kan je deze intentie versterken voor jezelf, hoe kunnen we elkaar daarin ondersteunen en uitvinden hoe we steeds meer kunnen gaan handelen in het belang en welzijn van het leven zelf.

Heel graag zou ik met deze materie aan de slag willen middels spel. Hoe kan de clown, hoe kan spel ons helpen onder ogen te zien wat de realiteit van onze tijd is, en hoe kunnen we middels spel onze hoop en onze verlangens voor onszelf en de wereld vormgeven en elkaar ondersteunen om de stappen te zetten die nodig zijn, opdat jij precies dat kan doen waarmee jij het beste bij kan dragen.

In deze drie dagen gaan we aan het werk met wat Joanna Macy noemt:

– gronden in dankbaarheid, waar ben je dankbaar voor, wat maakt je blij

– Onze pijn voor de wereld onder ogen zien, omdat die pijn voortkomt uit onze liefde voor, verbondenheid met alles om ons heen, en als je de pijn niet meer durft te voelen kan ook die liefde niet meer voluit stromen

– onze kracht genereren

– onze potentie onderkennen

– en vorm geven aan onze diepste wensen en verlangens.

We gaan ons verdiepen in deze verschillende thema’s (dankbaarheid, de pijn en liefde voor onze wereld, onze hoop en kracht) middels meditatie en verschillende oefeningen. Daarna zetten we wat we ontdekt hebben bij onszelf om in beweging en spel. En daarbij nemen we de clown in de hand omdat de kracht van de humor en de zelfrelativering van de clown, zelfs die dingen die moeilijk zijn om onder ogen te zien, lichter en veel beter behapbaar.

Het mooist zou het zijn als iedereen aan het einde van de driedaagse naar huis gaat met (de aanzet tot) een concreet idee voor bv een personage, een act of projectje n.a.v. wat jou aan het hart gaat, of dat je weer meer inspiratie en hernieuwde kracht voelt voor al die dingen die je al doet en waar je je al voor inzet.

 Misschien ontwikkel je bv een clownspersonage dat zaadjes van wilde planten gaat uitdelen in de stad. Of als hergebruik van spullen jouw speerpunt is besluit je misschien een weggeefwinkeltje te starten in jouw buurt. Of misschien gaan een aantal mensen met elkaar een projectje op gaan starten…

Ik zou het echt fantastisch vinden als we dit avontuur met een aantal mensen aan kunnen gaan. Als het je aanspreekt, stuur me een mail op els_jansen@online.nl.

De workshop vind plaats in het sfeervolle centrum Cordium te Nijmegen en er wordt alle dagen heerlijk vegetarisch voor ons gekookt door een fantastische kok.

data: 28, 29 en 30 december 2023
Plaats: Cordium te Nijmegen
Tijden: start 28 december 10.30 u., einde 30 december 15.00 u.
Prijs: 395,- incl. alle maaltijden en overnachtingen
Info en/of aanmelden: mail naar els_jansen@online.nl of bel 0031 631782337