Clownsweek Preau

20 tot 27 aug 2022

Wie geen vast doel heeft, kan nooit verdwalen.
De kwetsbaarheid van de clown is zijn kracht.

In vroeger tijden was de nar de enige persoon die de koning ongestraft mocht tegenspreken. Om onze eigen clown te ontdekken, moeten we onze koning te slim af zijn. Wanneer de deur van de oprechte verwarring open gaat, kan de clown in vol ornaat binnen treden.

Clownerie betekent open, onbevooroordeeld in het hier en nu zijn. Jezelf verrassen, je oordelende geest steeds opnieuw om de tuin leiden, zodat er vrolijke verwondering ontstaat. Verwondering creeert de open ruimte waarin je ‘diepere zelf’ zichtbaar wordt.

Een clown leeft met een warm hart, een sensitief lichaam en zijn zintuigen open naar de wereld. Zo volgt hij de steeds doorgaande stroom van impulsen die zich aandienen, van binnen en van buiten.

Eigen aan clownerie is het principe van niet-oordelen, het ‘ja’ zeggen tegen wat je ontmoet in jezelf en het ‘ja’ zeggen tegen elkaar.
Juist de gevoelens, die we anders zo goed proberen te verstoppen, zoals onzekerheid, verwarring, je afgewezen voelen, etc., laat de clown onder het voetlicht verschijnen. Zo geef je jezelf de kans om de rem op je kreativiteit los te laten. Je eerste impulsen, krijgen meer de ruimte, je speelse kant komt vrij.
Het blijkt dat het met name die verstopte eigenschappen zijn die ons beminnelijk maken, waarin we elkaar raken. En dat, als jij de moed hebt om je zo te tonen, je ook de ander de ruimte geeft om zichzelf te zijn.
Dat is de magie van clownerie.

We starten de les met meditatieve oefeningen en lichaamswerk om naar binnen te keren en een vriendelijke, accepterende houding naar onszelf te ontwikkelen.
We doen allerlei spelvormen om los te komen van de manier waarop je normaal de wereld benadert en meer in de ‘clowns staat van zijn’ te komen. Vanuit deze openheid komen we tot eenvoudige presentaties voor elkaar.

De clowns die dan verschijnen zijn puur en authentiek.

Wat brengt de clown je:
je ontdekt de schoonheid van je eigen imperfectie, dit verdiept de acceptatie van jezelf en vergroot je levensvreugde.
– Je vindt meer lichtheid, speelsheid, openheid en vrijheid in hoe je met de dingen kunt omgaan in het dagelijks leven.
– De clown helpt je minder vast te zitten in je hoofd en meer vanuit je gevoel en je intuitie te leven.
– Je ontwikkelt je kreativiteit, je inventiviteit, je eigen-wijsheid.

Om goed gebruik van de cursus te maken is ervaring niet vereist. Zin om aan de slag te gaan,  onbevangenheid en enthousiasme zijn belangrijker. Deze zes daagse clownstraining is een intensieve start voor ‘beginners’ en biedt voldoende mogelijkheden aan mensen met spel/clownservaring om op eigen niveau verder te werken aan je clown.

Data: 20 tot 27 augustus
Prijs workshop: 350,-
Voor prijs verblijf, verdere info en aanmelden zie: www.preau.nl