De Creatiekracht van de Clown

samen met beeldend kunstenaar Hugo Galama 

Een workshop week op het prachtige centrum Preau, in midden Frankrijk

van 16 tot 27 aug 2023

landschap

Zin in een week waarin je naast het clownen ook absurdistische objecten en buitensporige kledingstukken gaat creëren, die je vervolgens gaat gebruiken in je clownsspel? 

Els Jansen, docent clownerie en Hugo Galama, docent beeldende vorming geven samen deze cursusweek op Preau. Onze inspiratiebron voor deze week was de Dogtroep, die in het verleden prachtige onwerkelijk droomwerelden creëerden. Absurdistisch fantasierijk, grotesk en vaak heerlijk naïef. Op Youtube is nog veel van hen terug te vinden.  Met dit alles in ons achterhoofd gaan we de week in.

Halve dagen ga je onder leiding van Els werken aan je clownspersonage.

Een clown is eigenlijk een levenskunstenaar. Hij is ontvankelijk en onbevooroordeeld.  Hij hecht niet aan verleden en heeft geen omlijnde beelden over de toekomst. De wereld ligt volledig open, niets is van te voren bekend, alles is een verrassing. Hij staat met lege handen, maar hij heeft zijn zintuigen en zijn hart open en reageert impulsief, in het moment op wat hij meemaakt. Hij is volkomen transparant en eerlijk en heeft geen dubbele agenda. Hij heeft geen vast doel en daarom heeft hij niks te verliezen. Een clown is steeds aanwezig in het hier en nu en geeft zichzelf volledig in ieder moment.

Els biedt allerlei oefeningen aan om in deze “clowns staat van zijn’ te komen. Hiermee openen we onze creativiteit en inspiratie om weer verder te werken aan de attributen en kostuums. Zo kunnen we ons steeds verder onderdompelen in een wereld waar het schijnbaar onmogelijke mogelijk blijkt.
Werkvormen: oa. meditatie, lichaamswerk, stem, dans en speloefeningen.

De andere helft van de dag ga je onder begeleiding van Hugo bezig met het creëren van gekke objecten, decorstukken en buitensporige kledingstukken die bij jouw eigen of bij de absurdistische fantasiewereld van de groep passen.  We maken daarbij gebruik van alle denkbare materialen zoals: stoffen, rijstpapier, hout, verf of mogelijk ook andere materialen / bewegende objecten die we ter plekke vinden of die de cursisten van thuis meenemen. De gemaakte creaties gaan we  inpassen in het clownsspel en wie weet komen hier allerlei verrassende  spelimpulsen uit voort. 

We kunnen, als we dat als groep willen, de week afsluiten met een presentatie/optreden. Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld kunnen zijn een groteske, absurdistische parade. Rollend, glijdend, bewegend komt de hele groep in optocht de berg af richting het publiek, waarbij er onderweg naar beneden van alles gebeurd.

Voor deelname aan de cursus is beeldende – of clownservaring niet nodig. Zin om aan de slag te gaan,  onbevangenheid en enthousiasme zijn belangrijker.

meer info en inschrijven, klik hier